Masih Hangat

11 October 2011

Kisah Masa Depan

As Salam and Hello.



Terasa cepat betul masa berlalu. Dalam masa tak sampai 3 bulan lagi, 2012 bakal menjelma. Rasanya macam baru semalam aku berlari-lari kejar layang-layang keliling kampung. Comot, selekeh tapi gembira.

Rasa macam baru semalam juga aku masuk Tingkatan 1. Tak sabar. Bila masuk sekolah menengah, rasa macam dah besar sikit. Jiwa muda mudi. Explore banyak benda. Pergaulan lebih luas, kenal lebih ramai kawan. Tapi masih tetap tak pandai menilai. Muda, bebas dan pantang terusik.

Aku fikir masa memang mencemburui kau bila usia semakin meningkat. Masa umur 15 tahun dulu, alahai lambat betul masa nak berlalu. Punyalah tak sabar-sabar nak habis sekolah, jadi budak besar. Budak yang dah habis sekolah, kira dah besar lah tu. Kira hebat lah.


Bila dah tua macam ni, tak menyempat-nyempat pula tahun baru nak muncul. Tak sempat nak menikmati kemanisan usia suku abad. Dan secara tiba-tiba berharap supaya masa lambat berlalu. Sekurang-sekurangnya, kerana untuk berpatah balik ke masa lampau itu tidak mungkin.

Terasa macam banyak lagi perkara yang kau tak lakukan, masih banyak lagi benda yang kau tak explore. Memanglah kau bukan nak mati esok(only God knows) dan memanglah perjalanan hidup masih jauh kehadapan(insyaAllah). Tapi things yang kau tak cuba masa remaja, sesuai lagi ke untuk dilakukan dalam usia tua? Macam tu lah lebih kurang maksud aku.

As you grow older, you'll find the only things you regret are the things you didn't do - Zachary Scott

Jadi untuk adik-adik yang masih muda remaja, nikmatilah zaman remaja kamu. Teroka apa yang patut, belajar apa yang perlu (tapi jangan teroka dan belajar perkara yang bukan-bukan ya). It's for your own good. Sekurang-kurangnya bila sampai masanya nanti kamu boleh cakap 'I've been there, i've done that'. No regret.
Tak usah terkejar-kejar untuk jadi dewasa. Nikmati masa sekarang, masa muda kamu. Tak perlu berlagak seperti orang dewasa juga, InsyaAllah masanya akan tiba nanti. Ah, bila tiba masanya nanti, mungkin kau juga akan rasa seperti apa yang aku rasa. So take my words, dearies. Live your life to the fullest with the love ones.


Ah. Masa depan. Walaupun kau takut dan tak pasti dengan apa yang bakal kau hadapi, harus juga harunginya. Sekurang-kurangnya masa depan pasti lebih mudah dan bermakna jika ditempuhi bersama dengan orang-orang yang kau sayang.


Jadi 2012, apa yang kau janjikan? Let's bring it on. Yeah !

14 Kata semangat:

Elie Lily said...

zaman kanak2 adalah zaman yg paling dirindui setakat ini..mungkin bila sudah meningkat usia, zaman remaja pula akan dikenang..dan masa depan..owh! terlalu cepat untuk berpikir ke arah itu.. hehe

yusuflaili said...

Salam;
Beruntunglah dah sampai ketahap ni..20thn lagi sampai ke tahap warga emas..maka selesai semua zaman dilewati..

P/S..tahun 2012 tidak menjanjikan apa2 untuk kita melainkan kita akan berjanji apa yg kita lakukan pada 2012....

Tentang Kita said...

terlalu rindukan zaman remaja...zaman sek men dulu2...seronok sbb ramai kwn2..masa keje nie xbest sbb ofis nie de 3 org staff jer

RynaHakimi said...

Sgt2 setuju dengan entry nih..dah tua cenggini rasa banyak benda lagi tak setel.. banyak terget tak tercapai...haihhhh =)

Anum said...

anum sgt2 setuju

yanz said...

kite setuju je..

Cik Ice said...

Bila kecil..x sabar nak besar..
Bila besar..x sabar nak dewasa..
Bila dewasa..terasa nak remaja jer..huhu

misyamissyou said...

rindu zaman kanak2..huhuu zaman remaja? no i guess..bcuz felt like i'm living someone else's life..hurm..but still loving the present too..sbb baru rase mcm diri sendiri

hawiz said...

rindu gak time kanak2..

sis92 said...

ingin kembali zaman knk2 ribena
oh alangkah indahnya

Phat said...

bab yg cuba bende2 baru tu terbaik..tp jgn cuna yg bukan2

neesa_jun said...

wish i can turn back time but past what makes us today... =)

afzalsukasuki said...

masa depan penuh tanggungjawab berlandaskan masa lepas yang kita cipta

miratun madihah said...

aah,zaman remaja paling best teringat sampai sekarang