Masih Hangat

03 August 2011

Surat Cinta Saya Untuk Awak



As Salam and Hello.


Masa sekolah dulu, kau pernah karang surat cinta? Aku pernah. Di Tingkatan 1. Gatal ha? Aku fikir every girls will always have their crush on somebody. Tetapi malangnya surat cinta yang aku karang tu hanya terperuk dalam simpanan dan hanya dibaca oleh seorang lelaki, iaitu abang aku.

Dan dia gunakan surat cinta tu sebagai bahan untuk mengejek aku. Lama jugak lah dia membahan, memang aku geram dan menyampah gila dengan dia waktu tu. Dah lah dia selalu baca diari aku curi-curi, lepas tu buat kepoh. Sakit hati aku dengan dia memang tak boleh nak cerita.


Ini bukan surat cinta yang aku karang dulu. Bukan.



I do not know kid nowadays, but for those who were born in the 80's (and below), surat cinta memang dijadikan sebagai medium untuk meluahkan rasa hati. Walaupun surat cinta tu kebanyakannya memang takkan sampai pada orang yang nak dituju.

Aku rasa budak-budak sekarang memang takde lagi kot guna kaedah ni? Yelah, zaman makin advance. Why trouble yourself untuk menulis sedangkan dah ada SMS, email, FB and so on.


Dalam sampul ada cinta.



However, i think girls back then memang naif dan laid back. Walau macam mana minat pun kat seseorang budak lelaki tu, tetap takde keberanian nak bagitau. Hanya pandang dari jauh je. Takde nak 'i love u hubby', 'together forever and ever', 'you are my life' and what so ever. It's just minat. Suka tengok. Kalau ada yang ber-couple pun, hanyalah couple yang gitu-gitu. Couple takde perasaan orang panggil. Sekadar ada.


Berbanding dengan budak zaman sekarang, aku fikir mereka lebih terbuka dan agresif dalam meluahkan perasaan. (Maksud aku di sini ialah budak-budak sekolah, ya). Mungkin sebab pemikiran orang zaman sekarang ni yang semakin open dan moden. Kalau zaman aku sekolah 12-13 tahun yang lalu, confirm kena serang dengan mak bapak kalau depa tau anak dok gatal bercinta-cinta.


Oh, tinggalkan itu. Nak tahu bagaimana orangnya budak lelaki yang aku minat tu?

Dia pengawas, paling pandai dalam sekolah (untuk yang se-tingkatan), muka sedikit mix, pendiam dan kelihatan sedikit sombong. Jenis lelaki tipikal yang akan diminati oleh budak perempuan yang masih bersekolah dan baru nak mengenal erti perbezaan jantina.


Cliche, ha?



P/s: Lagi satu, dulu memang terkenal dengan style mintak biodata kan? Kalau minat kat
seseorang je, mesti mintak biodata dia. Haha. Kelakar.

27 Kata semangat:

jann sinuja said...

zaman sekarang dah takde org pakai surat cinta..ke ade lagi eh?? kalau ade..wow so sweet lah :p

Hana Foswana said...

dulu : thanzk awk bg surat tu..
sekarang : thankz awk add kite kt fcebook..
haha..advance kn bebudak skrg~ :D

myra yusreena said...

haha..yup2..dunie makin maju..but kite agy suke maen tulis2 surat..mcm suwitt gitteww..hikhik

mntak biodata tu pntg..nnt raye nk kirim kad raye..by pos lagi tu..hihi -.-"

zareliqa afiqa said...

Ingat lagi..dulu2 suka mintak biodata.Sampai penuh 1 buku tu ngn biodata orang.haha :))

qellissa said...

Teringat kenangan lama, masuk sekolah baru je ramai yg mintak biodata..adakah budak sekarang masih mintak biodata? hihihi..diorang sekarang da ada facebook, myspace segala..kalau rasa minat je mintak akaun fb je senang nak communicate kan..

Mimie. said...

hahaha bebudak skrng sme pkai teknologi je.fb twitter tu seme.hihi tp zaman surat2 tu seronok lar.hehehe ;p

cik ery said...

hehe.mcm aku laa.


ak pon ad mnat sorg laki ney ketua pgwas..

slalu usya dr jauh.haha
pastu mnx biodta ag.kehkeh

Lun said...

yup, back to basic yang terbaik

amir aizat said...

dulu2 boleh la surat cinta kan,huhu

Cik Ca'ah said...

haha,tapi kan kalau compare dulu dgn sekarang,dulu2 lagi best tau. kalau dulu,susah nak approach,tapi hubungan tahan lama. ce tengok budak sekarang. umur 15 dah 5x ganti bf. huhuhu

izfanora said...

hahaha.. betul3.. teringt zaman dulu2..

budak2 skrg dh reti malu.. ops !

ashikinharon said...

Pendapat saya, pakai surat cinta lagi best.. ada nilai estetika die.. Sangat pedih bile seorang perempuan memendam perasaan suka nya terhadap lelaki dan dalam masa yang sama lelaki itu tidak menyedari kehadiran kita..

nadia fatihah said...

haha, budak2 zaman sekarang memang agresif. kalau suka aje, terus. 'kita kapel boleh?' hahaha

Aku Afzal said...

saya rasa pengawas tu..macam saya la :P ahaha

TYNTHA LANA said...

cik y..bila awk sebut biodata, barulah lana teringat segala2nya,hehehehe. oh..cam kite..mmpu minat je..tgk dri kejauhan T___T dulu sekolah pompuan,huk3

eik`S noName said...

wow...entry nie buat esyad kembali ke alam persekolahan...tq2....

best ingt zmn2 dulu...
ea esyad time form 2 n 3 maen surat tau...letak2 dlm meja...hahaha

best time tu...

miss lyzeer said...

hehe, terimbau kenangan lama...
kalu tulis surat pun..last2 pergi ke tong sampah jugak. x berani nye nk bagi..=p

idah-alhabsyi said...

kalau en.bf yang bagi surat cinta macamane eh? hehe :P

feza said...

pljr sekolah zaman sekarang memang sangat open dan banyak dah terdedah. Boleh i love u dalam kelas walaupun ada cikgu kat depan. surat cinta tu.. berjela2 la.

G3-lina said...

zaman sekarang pung ade agy la yg bagy surat cinta ni.. haha~

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

zaman dulu sume pakai surat cinta . sweet je

zamansekarang ade ke

:)

KeChIk yg comey said...

hahaha....bebudak zaman skg mang..advanced sgt..kecik pon kalah taw..
biodata??anak buah kecik masih lagi mengamal tradisi nie ngn kawan2 sekolah dy walopon da skolah menengah..tpi she is in form 2 la..hikhik

Encik JI said...

kekeke.

bcinta versi budak2 ni mmg lwak.

tringt time kcik2 dlu, alahai bodohnya aku.

haha

iszieylyanziy said...

kan best kalau sekarang pon orang main surat cinta lagi,,sweet jek,,hahaha kan kan kan kan :)

Afiq Din said...

haha... gentle

yahaya said...

dulu antor surat siap ada bedak2 lagi

_gulagulapelangi_ said...

somehow, neyshak still guna cara paling moden zaman dulu dulu dgn menulis surat utk encik yg berkenaan..
my own point of view, surat tu masih lg medium yg paling best utk meluahkan apa2 yg tersurat dan tersirat..even old school sikit cara tu, terasa macam maksud sesuatu tu lebih senang disampaikan..yelah, nak face to face cakap mmg tak berani laa..
one more, kalau text ke mcm tak feel sangat..kalau fon rosak habis laa hilang msj tu..kalau surat, mesti laa ada yg pandai menghargai tu simpan kan surat tu..kenangan ^^