Masih Hangat

22 July 2011

Lelaki Memang Tak Akan Faham Perempuan



As Salam and Hello.


Sebenarnya aku terjumpa soalan-soalan ni masa godek-godek internet. Berkenaan dengan perkara-perkara yang tak difahami lelaki pasal perempuan. Kalau nak diikutkan, lelaki memang tak akan pernah mampu untuk memahami perempuan, sebagaimana juga kami tak akan mungkin mengerti sikap kamu yang complicated tu.

Jadi mari aku bagi jawapan (tapi dari sudut pandangan aku sahaja) sebagai seorang perempuan. Jawapan ini tidak mewakili semua kaum wanita. Almaklumlah, aku kan loklaq terlebih.

Kita mulakan sekarang juga.



I don’t get why girls say one thing and mean something different. Like when they say, ‘You can watch the game,’ and then when you do, you get in trouble.

Si Sengal :
Biasa la ni. Sebab dia tau kau suka benda tu, tapi dia tak. Nak bagi nampak macam menyokong apa yang kau buat, tapi sebenarnya no no no. Reversed psychology la ni. Cakap terang-terang kang kau mengamuk pulak.



What I don’t understand is why girls really, really, really want that nice guy, but once they find one, they can’t date him because now they need a jerk.

Si Sengal : Saje nak test market, orang baik sudi terima tak. Kih kih. Takdelah. Orang baik tak fun to be with. Tak mencabar. Nak kahwin kang baru cari orang baik balik. Hahaha. (jawapan mintak penampar ke ni?)


Why do girls not like other girls when they first meet them? It’s as if they have to prove themselves to each other before they’ll consider them acceptable to hang out with.

Si Sengal : Oh, ni kira rasa macam intimidated la ni. Lepas tu kena cari pula keserasian. Friendship orang perempuan tak sama dengan lelaki, you know. Friendship perempuan dipengaruhi emosi. Kata la dia bergaduh dengan kau hari ni, mungkin tahun depan baru dia tegur kau balik. Itu pun kalau dia nak berbaik balik la. Kalau tak, cakap dengan tangan saje.



I don’t understand why women can’t just speak more directly. They always want you to do something, but they don’t put it in words. Instead, they talk around the issue. I wish they were more up front and just said it!

Si Sengal : Biasa la perempuan ni dia banyak tersirat. Tu yang belit-belit sikit. Kata makhluk yang kompleks kan. Cara pemikiran pun beza antara lelaki dan perempuan. Sometimes perempuan lebih deep, lelaki more to surface. Sebab tu sekecil-kecil isu, boleh jadi besar. Tapi, kalau kau nak cakap direct-direct, pergi lah cakap dengan lelaki.


Why, oh, why, can’t you create a single, central location for your hair ties and bobby pins?!? And why is there one on the handle of the microwave?

Si Sengal : Supaya senang dapat dicapai dan dipakai di mana-mana, bila-bila masa yang diperlukan. Itu pun nak hairan ke? Satu ada dalam bilik mandi, satu dalam handbag, satu dalam bilik, satu dalam kereta. Kelakar jugak orang perempuan ni. Getah rambut je boleh siap buat koleksi. Tu belum cerita yang lain lagi. Muflis lah kau.


I don’t understand their attitudes! Everything is good for, like, the first three months, but after that, it’s a whole different ball game!

Si Sengal : Rasa boring la tu. Kalau jadi macam ni, mungkin saja nak have fun sikit. Gaduh-gaduh manja. Pandai-pandai lah kau cari idea. Tapi kalau dah setiap hari setiap masa peel nya dok lagu tu jugak, tu tanda korang bakal kena tinggal. Bai bai.



I don’t get why getting married so soon is so important to most women. Is love not enough?

Si Sengal : Ha, ini soalan mintak penampar. Apa yang kau tak paham sangat tak tau lah. Cinta tu cinta la jugak. Habis tu kalau kau asyik nak bercinta je, tak nak kahwin, bila masa pulak nak proses anak. Kau ingat orang perempuan ni macam kau ke umur 70 pun boleh dapat anak lagi? Anak tu penting bagi orang perempuan. Dah ada anak takde laki pun takpe. Pergh statement. Memang nak mati. Lagipun, kalau dah kahwin tu rasa terjamin dan selamat la sikit, walaupun zaman sekarang ni semua takde jaminan. Gitu.


Boleh tak aku cakap yang lelaki memang takkan faham perempuan sepenuhnya? Apa yang perlu kau buat cuma terima kami dengan seadanya dan seikhlas hati. Dan lagi satu, sayang kami dengan sepenuhnya. Itu saje dah buat kami happy (^_^).




p/s: Si Sengal = Miss Y (-_-)"


44 Kata semangat:

ZouL said...

hahaha..memang tak paham sngt pun..perempuan kadang2 pelik..

cik aisha said...

lelaki mmg takkan dpt fahm pompuan sepenuhnya...kitakn unik...:)

syrupmasin said...

pompuan suke sgt shopping ta faham lah..hahahaha :D

Elie Lily said...

credit untuk rangkap akhir entry! sayang kami sepenuhnya! :)

Encik JI said...

mmg sangat2 complicated tuk paham. haha

ekmal said...

dua2 sama je..lelaki & pompuan dua2 xkan faham masing2 sepenuhnya..camne nk fhm sepenuhnya? + tolak ansur + saling faham memahami - ego :P

dhiera said...

terbaik!! lelaki memang susah nak faham perempuan. kalau cakap pun, repeat the same mistake jugak~ ishhh

Izyan Masri said...

MESTILAH PEREMPUAN NAK KAWEN AWAL.SATGI ORG PANGGIL ANDARTU PULAK.LAKI LAINLAH.KANKAN :D

miss lyzeer said...

hoho, nice entry

teha said...

mybe.. sesetebgah lelaki jee laa kot... hahaha !

dayah aziz said...

kdg2 dorg bukan xphm..tp xnk phm

t!en SufI@ said...

bila la dorang bole faham kita seadanya..huhu btw entry ni menarik!! t na bagi si dia baca jgk..=)

n!cK said...

hahaaa..best entry neh..:)

sleeping_maniac90 said...

adess..
kalo kwen lmbt, pmpuan da xlaku..
bkn cm laki.. mkin berumo mkin hot.. huhu

AMMAR YASIR said...

betul ke?

Thristhan said...

Lelaki tak faham perempuan or Lelaki tak tahan perempuan :). Just pulling your legs. Have a great weekend.

syafiqakarim said...

betul.tepat.padat.sokong.

hahaha

[sutera kasih] said...

perempuan itu istimewa !! :)

best lah entri ni..suke2 hehe

KimiCnoL said...

ape pon tak paham!haha ;)

myfirsttime??

syaz@rozelt said...

suka yg part las..x kan nak bcouple je lama2..mestila nk ke fasa yg seterusnya..iye dok?hihi

ietchan-kun said...

adoyai... masuk kepala jgk ni..
tp kadang2 ade jgk perempuan yg x paham lelaki(my 20cents thought la)...
kalo dh emosi+ego take over,jwbnye hancur la relationship sbb xde tolak ansur..laki kalo marah,guna akal dulu nk elak..perempuan guna emosi trus serang... 9:1 ratio..

cunndaa said...

sifat lelaki dan perempuan berbeza...so, lelaki tak faham perempuan dan perempuan pun kdg2 malas nk faham lelaki...kekekee

Madiana Mohd said...

haha love this!!stju sgt2...
" terima kami dengan seadanya dan seikhlas hati "

that should be:)

Jejaka Terhangat said...

pompuan kata laki tak paham pompuan..laki kata, pompuan tak paham laki..so, mcm mane nak selesai?? =p

Bluewendy said...

huhu..pompuan n lelaki mmg berbeza..Allah jadikn mereka berpasangan untuk saling melengkapi..=) try cube paham pasangan memasing..=)

♥ fara myra ♥ said...

hmmm laki mmg takkan fham perempuan. kalau org laki dpt terima perempuan seadanya pn da ckup bgus.

Meck said...

aku perempuan tp bg aku perempuan yg x terus terang mmg laki kurang suka. kalau tak suruh, kata suruh. lepas tu merajuk. tp biasala perempuan kan. kalau aku tak suka, aku ckp je kat dia haha

Fathiah Hamim said...

errrr saya pun tak paham diri sindri jugak kekadang. haha sebab tuh tak kesah pun kalo laki tak paham saya. =D

HAZWAN17 said...

kadang-kadang perempuan ni complicated jugak..sebab tu susah nak paham kot hahaha

Fazri said...

kalau saya sih mudah-mudahan saudah faham sifat-safat perempuan. :)

cik wanie Lovela (CWL) said...

lelaki cari kita bila perlu sikit2 kawan2

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

oh lali oh perempuan

kadang kadang laki ta paham pompuan

kadang kadang pompuan pun ta paham laki

masing masing ta memahami sepenuhnya

ta bule salahkan pompuan saja . bule salakan laki saja

:)

nashanadz said...

bukan semua.. even perempuan pun belum tentu faham perempuan dan lelaki.. sebab kita memang lain cara pemikiran.. sebab tu kena ada tolak ansur, kena sentiasa bersikap memberi dan menerima dengan baik.. insyaALLAH ;)

misz aen :) said...

laki n pompuan dicipta dgn kekontraan ntk slg mlengkapi~~:)

taliff said...

Serius! saya sendiri mmg tak pernah faham perempuan!

Queen F said...

bukan pelik, tapi unik! hekhekhek :D

Bigdaddyz said...

itu sebab lelaki diwujudkan...

SoPHiEa ZaaRa said...

bkn senang nak fhm org.. kdg2 da hidup 50 thn ngan org yg same pun stil lagi kua ayat "Aku tak paham betul lah dengan die nih!". hehe

soooooour said...

kenapa perempuan semangat sangat nak anak????=,=

ieka said...

laki kawen lambt xkesah,pompuan no no no..hehe. 2 yg minx pinang cpt2..hee.

aqeyLs said...

guys and girls are both complementary for each other. no questioning, just undestanding:)

Anak Wak Mail said...

pompuan memang susah difahami tapi lelaki susah nak memahami..hehe..=)

amir aizat said...

hubungan baik drpd persefahaman yg baik.so same2 kena faham lah kan

AnNa FaRHaNa said...

ermm..lelaki pun mmg susah nak difahami sikap mereka...so,same2 kene saling tolak ansurlah..fahami kehendak masing2 n terima kekurangan yg ada...