Masih Hangat

09 June 2011

Kebenaran Yang Menyakitkan. Kawan Sebenarnya Musuh.



Sometimes your closest friend is your greatest enemy (Jason Fong)
Selalu kita dengar ayat ni. Macam mana seorang kawan baik kau sendiri boleh bertukar menjadi seorang musuh kau yang paling nyata, yang akan memusnahkan kau. Selalu terjadi pun, sebagai contoh tengok lah apa jadi pada Anwar Ibrahim.


Yang jarang kita dengar,

Sometimes your greatest enemy could possibly be your friend.


Bear in mind. A true friend stabs you in the front.

Hell yes, but in real life, we prefer to call them enemies.

Betul kan?

Hanya musuh kita saje yang berani untuk tikam kita depan-depan.

Musuh kita saje yang berani untuk tegur keburukan/kesilapan kita direct depan muka kita, walaupun teguran dia tu kadang kala bukan dengan cara yang berhemah apatah lagi sedap telinga untuk mendengar.

Dan sebab itu kita panggil dia musuh. Sebab dia tak pernah nak menyenangkan hati.

Bagaimana pun, orang yang kau panggil kawan/kawan baik kadangkala akan sedaya upaya untuk menutup kesilapan kau, sebab takut kau akan kecil hati dan secara tak langsung nya akan membiarkan kau terus hanyut dengan kesilapan kau tu.

Aku pernah dengar satu ayat,

Kalau kau nak tahu siapa diri kau, apa pandangan orang terhadap kau, tanya lah pada orang yang kau panggil musuh tu. Sebab dari dia kau akan tahu siapa kau yang sebenar, yang selama ini mungkin kau tak sedar.

Siapa yang sepatutnya kau panggil kawan?

Musuh kau itukah, atau kawan kau itukah?

Blame me, i'm a pesimis when it comes to this kind of relationship. Because i had a very pathetic experience about it.
What are friends?
Friends are people that you think are your friends
But they're really your enemies, with secrets identities and disguises, to hide their true colors
So just when you think you are close enough to be brothers
They wanna come back and cut your throat when you ain't looking
(If I Had, Eminem)

Aku fikir, bohonglah kalau dalam hati kita takde sekelumit pun rasa cemburu atau iri hati bila melihat kejayaan/kegembiraan kawan kita.

Whenever a friend succeeds, a little something in me dies (Gore Vidal)

Kawan kau ada Master/PhD, kau masih takuk lama.

Kawan ada boyfriend, kau takde.

Kawan dah kahwin ada anak comel kiut miut, kau masih bujang menghitung hari.

Kawan dapat kerja best gaji besar, kau dapat kerja susah gaji pula ciput.

Dan macam-macam lagi lah. Cuma nya macam mana kau handle dengan perasaan kau tu, be it negative or positive.

Tapi kadang-kadang benda macam ni lah yang jadi nanah dalam apa yang kau panggil 'persahabatan' tu, yang akhirnya menjerumuskan kepada kes-kes tikam belakang. Cuba kaji, berapa banyak kes tikam belakang datangnya dari kawan baik sendiri?


Once again, blame me. I am a pesimis.